Man kan faktisk have langt over 1.000 lus, men det gennemsnitlige antal er heldigvis meget lavere: 10-12 lus pr. hoved.
Alt om lus
Værd at vide om lusen og dens livscyklus
Lusen er et lille, vingeløst insekt, som har levet og spredt sig blandt mennesker i tusinder af år. Der er bl.a. fundet spor efter lus i forhistoriske mumier, og lus bliver også beskrevet i ældgamle egyptiske og græske bøger om medicin. Allerede dengang blev de betragtet som kilder til stor irritation og væmmelse.
En voksen lus lever kun i ca. 30 dage. Væk fra sin vært overlever den højst 48 timer, men vil allerede efter nogle få timer være dehydreret, der vil gøre det umuligt for den at etablere sig hos en ny vært. Lusen er nemlig meget afhængig af regelmæssige måltider og værtens kropsvarme.
I løbet af sit relativt korte liv gennemgår den tre nymfestadier. Herefter er den voksen og klar til at formere sig. I nymfestadierne varierer lusens størrelse fra 1 mm til 2,5 mm, mens den voksne lus er 2,5 – 4 mm. Hunlusen er større end hanlusen.
Parring og æglægning
Efter de 3 nymfestadier er lusen voksen og klar til at parre sig. Og det gør den umiddelbart efter at have afsluttet sit sidste nymfestadie. En parring kan sagtens vare i op til 30 minutter, og efter parringen skal begge lus aktivt gøre sig fri af hinanden. Hvis den ene lus dør under parringen, kan den anden lus ikke komme fri igen.
Hunlusen lægger et enkelt æg ad gangen. Hvert æg er nemlig så stort, at det kan fylde helt op til 20 % af bagkroppen. Hunlusen kan nå at lægge 3 – 5 æg på en dag. Når hunlusen lægger et æg, udskiller hun er dråbe sekret, der limer ægget fast til hårstrået, inden hun bevæger sig videre fremad. Æggene bliver lagt på hårstrå tæt på hovedbunden, fordi varmen her giver de bedste betingelser for æggets udvikling.
Nylagte luseæg er ufarvede og gennemsigtige. Æggets overflade spejler det omgivende hårs farve, og det gør dem næsten umulige at se. Klækkede æg er hvide og meget nemmere at få øje på. Luseæg er ca. 0,8 mm store.
Seks måltider hver dag – som minimum
Når hovedlusen skal spise, finder den en passende blodåre og gennemborer huden med sine munddele. Herefter tilfører den spyt, der sikrer, at blodet ikke størkner i processen med at suge blod op – på samme måde som myg.
På lusens hoved sidder to små pumper, der pumper blodet op i lusen. Lusen er nødt til at optage føde med meget jævne mellemrum. Det er derfor, den aldrig forlader sin vært. Man regner med, at en lus skal have mindst seks måltider i løbet af et døgn for at overleve.
Spørgsmål og svar om lus
Hvor mange lus kan man have?
Må man komme i skole, hvis man har lus?
Ja! Ifølge de officielle anbefalinger skal man ikke holde sit barn hjemme fra skole, når barnet har lus. Man skal dog gå i gang med lusebehandling så hurtigt som muligt.
Kan dårlig hygiejne forårsage lus?
Nej! Det er ikke den dårlige hygiejne, der forårsager lus. Lus smitter kun gennem tæt menneskelig kontakt. Faktisk kan man sige, at dårlig hygiejne ligefrem kan holde lus på afstand – men kun fordi dårlig hygiejne som regel får andre mennesker til at holde sig på afstand.
Er man mere udsat for lus, hvis man har skæl?
Nej! Lus er fuldstændig ligeglade. De er næsten blinde, så de vælger ikke til og fra.
Kan man blive smitte med lus af kat og hund?
Nej! Hovedlus lever kun på mennesker.
Kan jeg drukne lusene, hvis jeg går i svømmehallen?
Det korte svar er Nej! I teorien kan alt, der ikke lever i vand, druknes – hvis det holdes under vand længe nok. Men med lus ville I selv være nødt til at holde vejret under vand i så mange timer, at det slet ikke kan lade sig gøre.
Kan en tur i sauna gøre kål på lusene?
Desværre nej! I en sauna regulerer kroppen selv temperaturen ved hovedbunden, så den ikke bliver faretruende høj.
Kan lus leve i skæg og kropsbehåring?
Nej. Hovedlus lever kun i umiddelbar nærhed af hovedbunden. Har man lus i skæg eller kropsbehåring, er der sandsynligvis tale om fladlus.
Kan lus overføre sygdomme?
Nej! Der findes ingen eksempler på, at hovedlus har overført sygdomme fra en vært til en anden.
Hvornår er det højsæson for lus?
Lusen kan leve – og trives faktisk – året rundt, men der er en tendens til, at problemet med lus blusser op lige efter skoleferier. Det er sandsynligvis fordi, forældrene har ”glemt” alt om lus i ferieperioden – og børnene har måske haft kontakt med andre børn, end de plejer.
Hvad er forskellen på lus og lopper?
Lus og lopper minder om hinanden på flere punkter, fordi de begge er vingeløse parasitter, der kan leve på mennesker.
Men, der er også væsentlig forskel på de to typer insekt:
• Lus lever kun på én værtstype (mennesker eller pattedyr). Lopper kan både leve på mennesker og pattedyr.
• Lopper lægger æg i reder, gulvsprækker og møbler – i modsætning til lus, der ikke spreder sig via æg.
• Lopper er meget mere mobile end lus. De kan fx hoppe.
Hvorfor er lusen ikke udryddet for længst?
Det er der flere svar på. For det første lukrerer lus på, at mennesker har tæt kontakt med hinanden. Det er gennem menneskelig kontakt, de spreder sig fra en vært til den næste. For det andet er det ikke alle mennesker, der bekymrer sig om lus. I mange lande er lus et meget lille problem i forhold til, hvad man ellers kan blive udsat for. Og der vil altid være mennesker, der negligerer problemet. Enten fordi de ikke orker at forholde sig til det, eller fordi de har givet op én gang for alle.